Duże obiekty spożywcze mają możliwość reagowania na wyzwania w dobie pandemii

Wiosenny lockdown, zmiany zachowań konsumentów, restrykcje ograniczające godziny otwarcia oraz liczbę osób przebywających w sklepie, wcześniej zakaz handlu w niedzielę – to istotne wyzwania z jakimi przychodzi się mierzyć dużym obiektom, w tym sieciom spożywczym. Jak wynika z danych Retail Institute, od początku roku do 18 października, 140 centrów handlowych, monitorowanych przez ośrodek, odnotowało 28,5-proc. spadek odwiedzin w ujęciu rocznym. W poszukiwaniu oszczędności i efektywności, coraz więcej sieci spożywczych inwestuje w technologie, które zoptymalizują ich procesy na różnych płaszczyznach eksploatacji i tym samym w dłuższej perspektywie przyniosą komfortowy bufor finansowy. 

Czytaj więcej

Zarządca odpowie za „chodnikowe” szkody?

Można przypuszczać, że sezon zimowy znów przyniesie wzrost liczby upadków na chodnikach. Wyjaśniamy, czy zarządca budynku odpowiada za skutki takich wypadków.

Czytaj więcej

RPO pomoże w sprawie podzielników?

Rzecznik Praw Obywatelskich niedawno znów zainteresował się tematem podzielników na kaloryferach. Jest to rezultat licznych skarg.

Czytaj więcej

Szykuje się druga spółdzielcza rewolucja?

Niektóre zmiany ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych z 2017 r. wciąż wzbudzają kontrowersje. Tymczasem rząd zastanawia się nad kolejną spółdzielczą rewolucją.

Czytaj więcej